Er zijn 886 kleurplaten opgehaald maar helaas een klein deel ingeleverd. Mocht u nog willen inleveren dan kan dat in Hasselt, Kalkovenwegje 7.

We hopen eerder met de jury bijeen te komen om de 10 prijswinnaars bekend te maken. Je krijgt hierover vanzelf bericht.

Ik denk dat veel van jullie geen idee hebben dat er in de buurt zulke grote kastelen hebben gestaan. Er was er zelfs nog een, Het Blokhuis is Genemuiden. Ze zijn nu allemaal verdwenen maar de plek waar ze hebben gestaan in nog bewaard gebleven. In Genemuiden ligt er een begraafplaats en waar de andere twee hebben gestaan zijn boerderijen gebouwd.

Wat is nu eigenlijk een Havezate. Vroeger, toen Nederland nog een republiek was, hadden belangrijke steden en adellijke personen stemrecht, zoals jij straks ook hebt wanneer je 18 jaar wordt. Voorwaarde was dat een adellijk persoon (ridder) een versterkt huis bezat met een gracht eromheen. Ze lijken daarom veel op een kasteel. Ze stonden op meer plaatsen in Nederland maar heten in Friesland STINS en in  Groningen BORG. Zo’n plek waar een havezate stond met bijgebouwen wordt ook vaak een goed genoemd.

Het goed Groot Terwee of ook wel Grote Weede, stond net buiten Hasselt in de buurtschap Streukel. Hier woonde heel lang de familie Mulert uit Hasselt. Dit was een belangrijke adellijke familie. Sommigen waren schout van Hasselt, dat is net zoiets al nu burgemeester Bilder. Op deze plek ligt nu de boerderij van de familie Knol. Vlakbij wordt nu een de nieuwe wijk Om de Weede gebouwd.

Het goed Wolfshagen lag in de polder Mastenbroek, ook net buiten de stad Hasselt. Beide kastelen lagen in een gebied wat regelmatig overstroomd kon worden. Daarom werden ze op een aangelegde heuvel gebouwd, we noemen dit terpen. Nu woont er de familie Van der Weerd, daar kun je vlees kopen.

Zoals al op de kleurplaten staat, moet je ook achterop de kleurplaat twee vragen beantwoorden. Kijk goed welke plaat je hebt want per plaat zijn de vragen anders.

Havezate Wolfshagen:

  1. In welke polder ligt deze havezate.
  2. Hoe heeft de heuvel waarop deze gebouwd is.
  3. Hoe heet een havezate in Friesland.

 

 

Havezate Groot Terwee:

  1. Hoe heet de familie die hier lang gewoond heeft.
  2. Wat was een schout.
  3. Hoe heet een havezate in Groningen.

Deze antwoorden schrijf je dus achterop de kleurplaat. Als deze klaar is kan je moeder of vader deze weer inleveren waar die opgehaald is. Op deze website houden we je op de hoogte van de resultaten. Niet mailen of bellen.

 

Deze kleurplaten zijn een initiatief van de SAWZ met financiële steun van de provincie      Overijssel “4D Stimuland”, en onze sponsors.